Po odwołaniu ze stanowiska prezesa SMN Bąkiewicz zaklina rzeczywistość

Smutny epizod pt. R. Bąkiewicz w Marszu Niepodległości dobiega końca. Zgodnie ze statutem zapadła ważna uchwała 2/3 członków zarządu, na zebraniu odbytym przy zachowaniu niezbędnego kworum, pod uchwałą podpisy. Czyli wszystko czego brakuje publicystycznym „oświadczeniom” Roberta Bąkiewicza.

Robert Winnicki

W dalszych komentarzach na Twitterze poseł Konfederacji @RobertWinnicki oraz @Jerzy Wasiukiewicz wyjaśniają bieg rzeczy:

“W Stowarzyszeniu Marsz Niepodległości, które założyliśmy jako porozumienie organizacji narodowych 12 lat temu w 2011 r., Bąkiewicz pojawił się w 2017, by, jak dowiedzieliśmy się ostatnio, już w 2018 zacząć negocjować z rządem „sprzedaż” za plecami reszty zarządu i członków.

Próbował nasze wspólne przedsięwzięcie zawłaszczyć i spieniężyć, przez co SMN jest w b. trudnej sytuacji. Niemal codziennie zarząd z prezesem @BartoszMalewski dokopuje się do coraz nowych, większych i mniejszych, przekrętów Bąkiewicza i spółki. Niektóre jeżą włos na głowie”

Zachłanność, bezczelność i złodziejska niefrasobliwość w pozyskiwaniu i wydawaniu rządowych pieniędzy

“Do sprawy trzeba angażować już nie tylko specjalistów od prawa o stowarzyszeniach, własności czy rachunkowości. Pokłosiem trwającej kwerendy będą z pewnością sprawy karne a na ławie oskarżonych zasiądzie więcej osób niż tylko były prezes SMN. RB i jego ekipę zgubiła.. kasa.

A właściwie-zachłanność, bezczelność i złodziejska niefrasobliwość w pozyskiwaniu i wydawaniu rządowych pieniędzy. Dla nich zaorał i zmienił w dotacyjne słupy; Media Narodowe, Straż Narodową, Roty. Dla nich zmienił się z narodowego lidera w w rządowego krzykacza- kombinatora.

Finał jest mimo wszystko krzepiący. Marsz przeżył b.wiele od 2010, przeżyje i to. Jego rdzeniem były, są i będą organizacje narodowe wystawiające Straż Marszu i przede wszystkim uczestnicy, rzesze polskich patriotów. Długi spłacimy, pieniądze zbierzemy. Są wtórne wobec idei MN”.

Co na to Robert Bąkiewicz?

Dodatkowo były prezes SMN wyjaśnił w TVP istotę sprawy, która według paskowego wygląda tak:

Odpowiedział Jerzy Wasiukiewicz:

Pan redaktor @michalrachon

nie zapytał o najważniejsze jeżeli chodzi o Stow. Marsz Niepodległości:

• – dług stow. na 200 tys. zł

• – utrata 1,5%, czyli strata 300-400 tys. zł

• – wyprowadzanie zasobów SMN do prywatnej spółki Telewizja Media Narodowe

Robert Bąkiewicz w rozmowie z telewizją wPolsce.pl, której skrót opublikował  PiSowski portal “wpolityce” stwierdził:

Nadal jestem prezesem zarządu Stowarzyszenia Marsz Niepodległości. Wpis w KRS nadal się nie zmienił, a to oznacza, że ta reprezentacja jest nadal aktualna. Narracja kreowana przez Winnickiego, czy Bosaka ma na celu pokazanie, że tzw. walne zgromadzenie, które tak naprawdę było jedynie zebraniem części członków, pozostaje w mocy /link/

Tymczasem:

Konflikt w środowisku narodowców oraz ludzi podających się za narodowców trwa od dłuższego czasu. Poseł Krzysztof Bosak na początku lutego stwierdził:

Oni ich kupili. Traktujemy ich jak zdrajców. To zdrajcy, którzy się sprzedali – powiedział na antenie Radia ZET Krzysztof Bosak, pytany o rządowe wsparcie dla środowisk narodowych związanych z Robertem Bąkiewiczem. Słowa te padły w programie „6. Dniu Tygodnia w Radiu Zet”.

_________________________________________________________________________________________________________

O autorze: Redakcja